Paimennus ei ole mystiikkaa, ydinfysiikkaa eikä varsinkaan eliittilaji. Näin kirjoittaa paimennuksen ylituomari Sinikka Kumpusalmi-Kankkunen kirjassaan Paimeneen, jota luen paraikaa ja suosittelen kirjaaa kaikille paimennuksesta kiinnostuneille. Paimennus ei ole tuomittavaa, jos kouluttajalla on päässään järkeä ja ennen kaikkea eettinen eläinten käsittely hallussa. Paimennuksen harrastaminen ja sen nousu koetaan päinvastoin hyvin positiivisena suuntauksena, joka siirtää huomion koirissa ulkomuotojalostuksesta takaisin käyttöominaisuuksiin ja työtä tekevään perusrakenteeseen. Toki lieveilmiöt ovat väistämättömiä, kun lajin suosio alkaa räjähdysmäisesti kasvaa.

Paimenkoira perimmäinen tarkoitus on helpottaa isäntänsä/emäntänsä työntekoa paimennettavan karjan suhteen. Ne toimivat omistajansa oikeana kätenä, sen jatkeena ja hyvin herkkinä, vaistonvaraisina antureina eläinten käytökselle, aikeille, usein ihmisen tavoitteista eriäville käyttäytymismalleille. Ne siirtävät laumaa, yksittäisiä eläimiä paikasta A paikkaan B ja takaisin.  Ne erottelevat, kokoavat, keräävät. Ne siirtävät lehmät lypsylle ja lypsyltä pois. Ne tekevät tilaa kuivittamiselle, ruokinnalle. Ne vartioivat portteja estäen eläimiä karkaamasta, jos eläimet karkaavat, ne hakevat ne takaisin.Ne ovat hätätilanteissa suojelijoita, huomionkiinnittäjiä, varajalkoja. Ne toimivat usein myös tilakeskuksen vartijoina, ovikelloina, rotanpyydyksinä. Kaiken tämän lisäksi ja ohessa niitä saa rakastaa, mutta niitä ei pitäisi inhimillistää ja sitä kautta rakastaa pilalle.

Se mikä koirille todella merkitsee, on hyvä ja reilu kohtelu, jossa ne saavat olla koiria, toteuttaa oikeudenmukaisen omistajan kumppanina työpäätään, tekemällä sitä mitä ne rakastavat. Ken oppii koirankäyttöön työssään, osaa yleensä arvostaa koiransa taivaisiin ja ihmettelee jälkeenpäin, miten on jaksanut työssään ilman koiraa. Ja se joka hurahtaa harrastamaan, on mennyttä.

Lisään tähän vielä yhen hyvän videolinkin paimennuksesta, josta selviää Sinikan oppeja itse kullekin.

http://www.youtube.com/watch?v=jC3osHzKPyg