Tänään me sitten päästiin vihdoin ja viimein lampaille Pukkilaan Kristiina Kurton (yksityis-)koulutukseen, sillä siellä oli vain minä ja Tomi sekä pojat. Ensiksi kävimme läpi teoriassa pikaisesti, mistä paimennuksessa on kyse. Sitten Kristiina siirsi lampaat (3 kpl) Jedi-koiran kanssa isommalle laitumelle ja näytti hiukan perusjuttuja ihan käytännössä (upeaa toimintaa!). Pojat odottivat tämän aikaa autossa.

Sitten tuli mun ja Paten vuoro ottaa kontaktia lampaisiin liinassa, ts. sytyttelystä lähdettiin liikkeelle. Kaikki meni oikeastaan tosi hyvin ja mikä parasta, Pate jopa alkoi syttymään lampaisiin ja jopa oma-aloitteisesti. Jess, eka osa "urakasta" lähes suoritettu! Pidimme pienen lepotauon ennen kuin jatkoimme uudestaan (tauotus on tärkeää ensimmäisillä kerroilla ja varsinkin kokemattomille koirakoille), jonka aikana kävimme hiukan läpi ensimmäistä "tehtävää". Toisella kertaa Pate teki taas hienoa työtä - itse piti vain muistaa kehua koko ajan kun koiran kuono vähääkään osoitti kohti lampaita ja koira teki kuten piti eli otti kontaktia lampaisiin. Muutama hieno oma-aloitteinen liike Patelta tuli jo tuolloin, wau. Lopetimme hyvään suoritukseen ja Pate vietiin autoon odottelemaan.

Tilalle saapui Sampo, liinan toisessa päässä ohjasi Tomi. Ei mennyt kauaa, kun havaitsimme, että Sampollahan on aivan erilainen ote paimennukseen, luontaista kykyä kyllä löytyy. Tomi joutui toisinaan jopa hiukan pidättelemään Sampoa ja toisinaan Tomi piti liinaa hiukan liian lyhyenä, mutta niistäkin tilanteista selvittiin. Loistotyötä ensikertalaisilta! :) Tauko ja sitten taas pojat jatkoivat. Taas meni hienosti. Sampo vietiin autoon odottelemaan ja jäätiin odottamaan seuraavaa tehtävää, joka osoittautui pikatreeniksi vapaakuljetukseksi Kristiinan Jedi-koiran kanssa. Minä aloitin Jedin kanssa. Alkuun oli hiukka hankalaa saada Jedi liikkeelle "Aja"-käskyllä, mutta sitten kun viesti meni perille, johan alkoi tapahtumaan. Hyvällä tavalla. Sain pidettyä lauman kasassa hienosti ja löysin itseni kirjaimellisesti lampaiden keskeltä (pari kertaa tuli mieleen ajatus, että otanpa tuosta yhden lampaan ja siirrän sen tieltäni sivulleni, mutta aika nopeasti pääsin heidänkin kanssaan yhteisymmärrykseen) . :D Oli hienoa päästä kokeilemaan vapaakuljetusta noinkin korkeatasoisen koiran kuin Jedin kanssa.

Sitten tuli Tomin vuoro harjoitella Jedin kanssa. Hän sai Jedin heti ensikäskystä alkaen liikkeelle ja homma näytti hyvältä, mutta Tomi päästi aika pian Jedin liian lähelle lampaita eikä muistuttanut, ettei ole mitään asiaa tulla niin liki - lampaat levisivät hajalleen ja niinhän ei saa paimennuksessa käydä, vaan lampaiden tulee olla suhteellisen nätisti ohjaajan ympärillä. Ohjaajan tulee siis tasapainottaa koiran toimintaa koko ajan. Mutta loppujen lopuksi Tomikin sai homman toimimaan hienosti. Hienoa!

Sitten haettiin taas Pate laitumelle ja liinaan. Tällä kertaa Kristiina ohjasi Patea ja minä olin lampaiden kanssa. Paten kiinnostusta piti herätellä hiukkasen ja heti hyvät kehut päälle, kun toimi oikein. Jossain kohtaa alkoi tuntumaan, että hei, nyt tässä on liian monta liikkuvaa osaa, kun piti katsoa koiran touhua, lampaiden sijaintia suhteessa itseen, kehua tai seurata suuntaa. Mutta kuitenkin tästä kaikesta selvittiin ja mikä parasta, Pate esitti loppujen lopuksi oikein kunnollisen kiinnostuksen lampaisiin, otti todellisen lähikosketuksen yhteen lampaaseen saaden kuitenkin lauman kasaan ja siihen oli hyvä lopettaa tämä treeni hänen osaltaan.

Tuli Sampon ja Tomin vuoro, Kristiina oli taas liinan jatkeena. Homma alkoi saman tien sujumaan hyvin ja kuin ehkä varkain ja vahingossa Sampo pääsi tekemään hiukan vaativampia juttuja kuin Pate. Ohjattua siirtymistä ohjaajan toimesta. Sampo alkoi kuitenkin turhautua liinassa olemiseen ja se näkyi pienoisena rähjäämisenä ja pomppimisena lampaita kohden, mutta kuitenkin homma sujui hienosti noinkin ensikertalaiselle kuin Sampo. Ainoa kenelle tuli kotiläksyjä tästä parivaljakosta, oli muuten Tomi. Kunhan vain muistaa kumpaan käteen tulee keppi jos käännytään esim oikealle ja mitä kepillä tehdään ja päinvastoin. :)

Kaikin puolin hyvin onnistuneet paimennustreenit. Loppujen lopuksi koirat pääsi kolme-neljä kertaa lampaille. Kyllä oli treeniä koko rahan edestä ja vielä vähän extraakin. Ensi viikolla mennään taas uudestaan. Ens viikko meneekin sitten saatujen kotiläksyjen parissa odotellessa uusia treenejä. Pojista Sampo on selvästi vahvempivaistoinen paimentaja, kun taas Paten täytyy saada miettiä mitäs tässä nyt tulikaan tehtyä. Tästä syystä Paten kanssa tulee nyt edetä äärimmäisen pitkään ja hartaasti tehden ihan helppoja juttuja, kunnes asiat ovat menneet oikeasti yläkertaan sen kuuluisan älypatin kautta. ;)

Lopetamme tänään näihin tunnelmiin ja näihin ajatuksiin...