Paimennuskurssi - esiluettava materiaali

Tasapaino suhteessa ohjaajaan

Paimenkoiran alkuperäinen paimentamisvaisto on sitä, että se tuo lammaslauman ohjaajan luokse tai pitää lampaat ohjaajan luona. Kaikilla koirilla on poikkeuksetta synnynnäinen halu mennä lauman vastakkaiselle puolelle, jos ne ylipäätään ovat kiinnostuneita paimentamisesta. Läheskään kaikki koirat eivät näytä tätä taipumusta silloin, kun ne lasketaan ensimmäistä kertaa eläinten luo. Alkuvaiheessa on tavallista, että koirat eivät halua tai uskalla poistua lauman siltä puolelta, jossa ohjaaja on. Kun taas jotkut saattavat syöksyä suoraan lampaiden keskelle puremaan niitä. Jotkut juoksevat laumaa ympäri, ympäri, kun taas toiset jähmettyvät vain tuijottamaan lampaita ja kieltäytyvät liikkumasta lainkaan. Jotkut kuljettavat lampaat lähimmän aidan luokse ja pitävät ne siellä. Muutavat harvat, menevät kauniissa kaaressa vastakkaiselle puolelle laumaa ja pysähtyvät sinne oikean etäisyyden päähän. Aluksi keskitymme siihen, että koira osaa hakea tasapainopisteen ympyrältä suhteessa ohjaajaan. Tämän vaiston herättäminen on tavallisesti aika yksinkertaista, jos koira vain on syttynyt lampaille.

Tasapaino suhteessa laumaan - etäisyys eläimiin

Se, että koira pysyttelee oikealla etäisyydellä laumasta (liikuttaa lampaita pelästyt-tämättä tai stressaamatta niitä) ei olekaan yhtä itsestäänselvä asia kuin tasapainon säilyttäminen suhteessa ohjaajaan. Tietyillä koirilla tämä taito on synnynnäinen - ne on jalostettu paimentamaan säikkyjä, ketterästi liikkuvia lampaita. Toisilla koirilla taas on suuri halu painostaa ja hallita eläimiä, joita ne paimentavat - ne on jalostettu tekemään töitä raskaampien lihalampaiden tai nautojen kanssa. Sitten on myös koiria, joilla on voimakas saalisvietti geeniperimässään - ne jahtaavat kiinni karkuun yrittävän eläimen ja mielellään purevat sitä sen sijaan, että ne yrittäisivät kaarevaa kulkureittiä juosten päästä eläimen eteen.

Oikean etäisyyden säilyttäminen lauman ja koiran välillä ei ole mikään helppo tehtävä opettaa - tämän asian opettaminen vie useimmilta koirilla koko kurssin ajan. Se mitä koiralla ei ole geeniperimässään, on meidän opetettava sille. Jos koi-rasi haluaa mennä liian lähelle eläimiä, on SINUN tehtäväsi tehdä asialle jotain - jo heti alkuharjoituksista alkaen! Päätä mitä käskysanaa käytät, kun haluat kertoa koiralle "mene kauemmas lampaista" (pois, veks, ulos, takaisin - valitse sopivin käskysana!). Innokas koira, joka haluaa kulkea liian lähellä lampaita, on PELOTELTAVA kauemmas - mutta muista kehua koiraa, kun se tottelee. Tarkoitus olisi, että koira oppisi nopeasti yhdistämään käskysanan siihen, että sen on mentävä kauemmas lampaista. Tämä harjoitus voi olla hyvin vaativa pehmeälle koiralle, joten ole varovainen ettet ettet pelästytä koiraa niin, että se kieltäytyy sen takia kokonaan paimentamasta.

 

Ympyrä

Aloitamme kurssin - kunhan koira on ensin oppinut, että sen täytyy olla omalla puolellaan laumaa - opettamalla koira kiertämään laajassa kaaressa lauman taakse. Sen täytyy pysähtyä ohjaajan käskystä lauman vastakkaisella puolella. Tavoite on se, että ympyrä on muodoltaan säännöllinen ja se on suurimmillaan ohjaajan vastakkaisen puolen kohdalla (helposti käy niin, että tilanne on päinvastoin eli koira on liian lähellä laumaa ja ohjaaja liian kaukana). Koiraa täytyy harjoittaa niin, että se on yhtä nöyrä kulkemaan kumpaankin suuntaan. Koirat ovat kuten menkin oikea- tai vasenpainotteisia tai sitten liikkuminen on niille luontevampaa johonkin tiettyyn suuntaan. Jos koirallasi on taipumusta syöksyä lauman joukkoon puremaan jotakuta, tapahtuu se useimmiten juuri tietyyn suuntaan mentäessä.

 

klocka.jpg


Kun harjoitusvuorosi alkaa, asetu koirasi kanssa sopivan matkan päähän laumasta (kohtaan klo 6) ja jätä koira makaamaan paikalleen siksi aikaa kun itse siirryt koh-taan klo 8. Ojenna oikea kätesi (älä huido, vaan pidä kätesi paikallaan) ja osoita sillä muutama metri (oikealle) koiran taakse ja käske se liikkeelle (SSSSSH (= pillinvihellys) tai suusananlinen käsky: OIKEA). Seuraa vähän matkaa koiran perässä oikealle, kiertäen laumaa ja toista komentoa. Osoita koko ajan vähän koi-ran taakse ikäänkuin ajaisit sitä edelläsi. Kun pysähdyt, jatkaa koira matkaansa klo 12 kohdalle (sinä siirryt klo 6 kohdalle). Jos koirasi on sitä tyyppiä, joka luon-nostaan pitää hyvän välimatkan eläimiin kiertäessään niitä on siirtyminen helppoa, sillä koiraltasi menee tuonne klo 12 kohdalle siirtymiseen sen verran aikaa, että ennätät itse kello 6 kohdalle ajoissa (koska itse kuljet niin läheltä laumaa kuin lampaat sallivat). Sellaisen koiran kanssa on paljon vaikeampaa, jolla on taipumus kulkea liian lähellä laumaa. Ennenkuin olet edes kunnolla ehtinyt lähteä liikkeelle, onkin koira jo klo 12 kohdalla, lampaat säikkyneet ja kenties juosseet hajalleen. Koira on pakotettava kulkemaan kauempana laumasta, jotta tämän asian saa toi-mimaan. Aluksi autan kurssilla kaikkia niitä, jotka apua tarvitsevat.

 

Koiran pysäyttäminen

Sinun on aina yritettävä pysäyttää koira, kun se saavuttaa lauman vastakkaisen puolen suhteessa sinuun (klo 12 kohdan). Samalla sinun on varmistuttava siitä, että lampaat ovat pysähtyneet ja sinä pidät oman puolesi laumasta aloillaan. Jos onnistut tässä, on koiran pysäyttäminen huomattavasti helpompaa. Koira käsittää, että sinulla ja sillä on kontrolli laumaan, jolloin koira tuntee automaattisesti tarvetta pysähtyä. Jos lampaat liikkuvat, sanovat kaikki koiran aistit, että sen on pysäytettävä ne. Jos silloin vaadit, että koiran täytyy mennä maahan, on valtataistelu alkanut. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että sinun täytyisi antaa koiran tehdä mitä se haluaa, vaan sitä, että sinun tehtäväsi on tehdä tottelemisesta helppoa ja hauskaa - vältä valtataisteluja. Pysy itse koko ajan ajantasalla sen suhteen missä lampaat ovat ja liiku tarvittaessa itse lampaiden mukaan, jolloin koirakin liikkuu niiden mukaan (helposti sanottu, mutta harjoitus tekee mestarin).

On tärkeää harjoitella sellaisten lampaiden kanssa, jotka eivät ole liian säikkyjä. Lampaiden pitää pystyä seisomaan rauhallisesti koirasi ja sinun välissä, eivätkä ne saa yrittää piiloutua selkäsi taakse. Muuten käy niin, että koira pyrkii koko ajan lampaiden pääpuolelle pysäyttämään niitä, jolloin koira ei koskaan tunne itseään varmaksi paimennustilanteessa. Koko homma pyörii vain ympyrää, ympyrää ja sekä lampaat että koira tressaantuvat vain entisestään.

 

Käännös: Päivi Lindqvist

Lähde: http://www.algonet.se/~ylvaivik/nyfinsk.htm   nyfinsk.htm